top of page

Limfomul

Leucemia acuta

limfoblastica (ALL)

Leucemia este un cancer de sânge care afectează celulele din maduva osoasă care produc leucocitele (sau celulele albe). În mod normal, celulele albe sau leucocitele cresc și se divid într-un mod controlat. În leucemie, acest proces iese de sub control. Și începe o supraproducție de limfocite imature, numite și limfoblasti  (blasti). Aceste celule imature ocupă maduva osoasă din ce în ce mai mult și opresc producerea normală a celulelor de sange.

Există patru tipuri principale de leucemie: leucemia acuta mieloidă (AML), leucemia acuta limfoblastică (ALL), leucemia mieloida cronică (CML) și leucemia  limfatică cronică (CLL).
Tipurile de leucemie se diagnosticheaza în funcție de tipul celulelor albe care sunt afectate și de durata de supraviețuire a pacientului fără tratament.
Leucemia acută este un tip de leucemie care este foarte agresivă, progresează foarte repede și durata de supraviețuire fără tratament este foarte scurtă.

Leucemia cronica este un tip de leucemie care progresează mai lent, iar durata de supraviețuire fără tratament poate fi de luni sau chiar ani.

Leucemia - Generalitati

Leucemia este un tip de cancer care afecteaza celulele din maduva osoasa care produc leucocitele (sau celulele albe).
In mod normal, celulele albe sau leucocitele cresc si se divid intr-un mod controlat. In leucemie, acest proces iese de sub control in momentul in care semnalele normale care opresc organismul sa produca prea multe celule sunt ignorate. Astfel, celulele se divid din ce in ce mai mult si nu mai ajung la maturitate.
Leucemia acuta limfoblastica presupune o supraproductie de limfocite imature, numite si limfoblasti  (blasti).
Aceste celule imature ocupa maduva osoasa din ce in ce mai mult si opresc producerea normala a celulelor de sange. Din moment ce limfoblastii nu se maturizeaza, ei nu mai pot functiona corect ca niste celule albe normale, adica nu mai pot lupta impotriva infectiilor. De asemenea, pentru ca maduva este ocupata de celule albe imature, nu va mai produce indeajuns de multe celule rosii si trombocite sanatoase.
LAL apare in mod frecvent la copiii sub 15 ani; la adulti poate sa apara la orice varsta. Apare mai des la barbati decat la femei.

Limfomul este un cancer al sistemului limfatic. Sistemul limfatic face parte din sistemul imun al organismului. Acesta ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si a bolilor. Sistemul limfatic include o retea de vase limfatice foarte subtiri, asemanatoare cu vasele de sange, care traverseaza intreg organismul. Vasele limfatice transporta limfa, fluid incolor, apos care contine celule care apara organismul in cazul de infectii. Aceste celule se numesc limfocite.

De-a lungul acestei retele se gasesc formatiuni sub forma de noduli numiti ganglioni limfatici, grupati, localizati in regiunea axilei, inghinal, zona gatului, torace si abdomen. Din sistemul limfatic fac parte splina, timusul, amigdalele si maduva osoasa. Tesut limfatic se mai gaseste si in alte zone ale organismului: stomac, intestine, piele.

Limfomul, la fel ca si alte tipuri de cancer, este o boala care se dezvolta la nivelul celulei.

În mod normal, celulele se divid în organism într-un mod ordonat şi controlat, atunci cand organismul are nevoie de ele. Acest proces pastreaza organismul sanatos. Cu toate acestea, în cazul în care pentru un motiv oarecare procesul scapă de sub control, celulele se divid in continuare, chiar daca organismul nu are nevoie de ele. Acest lucru poate duce la cresterea numarului de celule albe din sange si din maduva osoasa.

Deoarece tesuturile limfatice se gasesc in foarte multe parti ale organismului, limfomul poate incepe oriunde. Limfomul poate aparea la nivelul unui ganglion limfatic, la un grup de ganglioni sau la nivelul altui organ.

Exista doua tipuri de limfomuri :

1. Limfomul Hodgkin (Boala Hodgkin) – de obicei, boala Hodgkin apare la ganglionii din zona gatului, axilei, pieptului sau zona inghinala. Poate sa apara si la nivelul anumitor organie: splina, ficat, plamani.

2. Limfonul Non-Hodgkin (NHL) - de obicei, NHL apare prin umflaturi la nivelul ganglionilor gatului, axilei, pieptului, ai zonei inghinale, abdomenului. Dar poate sa apara si la nivelul anumitor organe: splina, ficat, plamani.

Pentru a se identifica tipul limfomului (Hodgkin sau non-Hodgkin), celulele sunt studiate la microscop. In cele mai multe cazuri ale bolii Hodgkin, la examinarea celulelor sub microscop apare o celula particulara numita Reed-Sternberg, care nu se gaseste, de obicei, in alte limfoame.

Desi diferenta dintre cele doua tipuri de limfoame nu este foarte mare, diagnosticarea corecta este foarte importanta, pentru ca tratamentele sunt diferite.

CML este un cancer de sange prin care organismul produce prea multe celule albe in sange.CML este o boala care apare in general la persoane de varsta medie sau la persoane in varsta si mai putin la copii. CML este o boala care evolueaza destul de incet si bolnavul poate supravietui cateva luni fara nici un tratament. De aceea poarta numele de leucemie ‘cronica’.

CML apare in maduva osoasa (unde celulele de sange se formeaza) afectand un tip de celule de sange numite celule stem. Celulele stem sunt cele care produc toate celulele din sange.

Sangele

Sangele este format din celule care se gasesc in suspensie intr-un lichid numit plasma. Exista trei tipuri de celule in sange:

celule albe sau leucocite, care lupta impotriva infectiilor;
celule rosii sau hematii, care transporta oxigenul in corp;
trombocite, care ajuta la coagularea sangelui si controleaza sangerarile.
Cum se formeaza celulele din sange

Celulele din sange se formeaza in maduva osoasa, un material spongios in interiorul oaselor. De obicei, milioane de celule sanguine noi se formeaza in fiecare zi inlocuindu-le pe cele vechi.

Toate celulele din sange se formeaza dintr-un tip special de celule numite celule stem. Exista doua tipuri de celule stem:

Celule stem limfoide creeaza celulele de sange numite limfocite;
Celulele stem mieloide creeaza toate celelalte celule de sange: celulele rosii (eritrocitele), trombocitele, celulele albe numite leucocite (granulocite, monocite si limfocite).
Celulele stem creeaza celule noi din sange clonandu-se (divizandu-se in doua noi celule). La inceput, celulele noi din sange care se formeaza din celulele stem sunt imature. Ele nu sunt celule functionale, sunt imature, nu sunt inca celule rosii, celule albe si trombocite si nu au ajuns sa aiba functiile pe care le au acestea. Aceste celule imature poarta numele de precursori din care cei mai tineri se numesc blasti. In mod normal, blastii stau in maduva osoasa pana cand se maturizeaza si se transforma in celule rosii, celule albe si trombocite.

Leucemia este un cancer al sangerului. Aceasta afecteaza celulele albe din sange, celule care joaca un rol foarte important in sistemul nostrum imunitar, luptand impotriva infectiilor.


Exista patru tipuri principale de leucemie: leucemia acuta mieloida (AML), leucemia acuta limfoblastica (ALL), leucemia mieloida cronica (CML) si leucemia  limfatica cronica (CLL). -

Tipurile de leucemie se diagnosticheaza in functie de tipul celulelor albe care sunt afectate si de durata de supravietiure a pacientului fara tratament.

Leucemia acuta este un tip de leucemie care este foarte agresiva, progreseaza foarte repede si durata de spravietuire fara tratament este foarte scurta, in care  celulele albe afectate prolifereaza foarte repede. Leucemia acuta mieloida afecteaza celulele albe de tip mieloid.

Exista  un subtip de leucemie acuta mieloida numita leucemie acuta promielocitara care se trateaza intr-un mod diferit fata de alte forme de cancer  al sangelui. Tratamentul corect aplicat de mare urgenta duce la vindecarea acestei forme de leucemie in proportie foarte mare

Cum se formeaza sangele?

Celulele albe se produc in maduva osoasa – un tesut moale in mijlocul oaselor unde se produc toate celulele din sange. Celulele mama se mai numesc si celule stem. Celulele stem se gasesc in maduva osoasa si ele formeaza fiecare tip de celula din sange.

Celulele stem produc celule noi din sange pentru a le inlocui pe cele vachi sau pe cele afectate. Celulele noi trec din maduva osoasa in sange in momentul in care au ajuns la maturitate. Acest proces este bine controlat astfel incat in sange exista exact cantitatea de celule din fiecare tip, necesara  organismului.

Aparitia leucemiei

Cand cineva sufera de leucemie, intreg procesul de producere a celulelor din sange este afectat. Celulele stem produc un numar imens de celule sanguine imature. In cazul leucemiei acute mieloide celulele anormale, sau celulele canceroase, sunt celulele mieloide care nu vor mai ajunge la maturitate, ramanand nefuctionale. Din acest motiv persoanele care au leucemie acuta mieloida au un risc crescut de infectii.


Celulele canceroase mieloide ocupa maduva osoasa intr-o proportie foarte mare, impiedicand celelalte celule sanguine importante din sange sa fie produse. Problemele majore ale leucemiei sunt cauzate mai mult de lipsa celulelor normale din sange, decat de celulele leucemice propriu-zise.

Leucemie cronica mieloida (CML)

Leucemie acuta mieloida (AML)

Maduva osoasa

Măduva osoasă este un material spongios care acoperă unele dintre oasele din organismul uman și care are rolul de a produce celule stem.
Celulele stem sunt celule care se afla într-o fază incipientă de dezvoltare. Toate celulele sângelui din organismul uman se dezvoltă din celule stem.

În maduva osoasă, celulele stem se dezvoltă în 3 tipuri diferite de celule:

Celulele roșii sau hematiile, care transportă oxigenul la toate celulele din organism
Celulele albe sau leucocitele care au un rol esențial în lupta împotriva infețiilor.
Trombocitele care ajuta la coagularea sângelui și controlează sângerările.
Toate aceste celule se găsesc în mod normal în maduva osoasă până când se maturizează și sunt pregatite să funcționeze în mod corect. Apoi, ele trec în sânge și se împrăștie în tot organismul.

Leucocitele sau

celulele albe

Există două categorii de celule albe: limfocitele și celulele mieloide  (denumite  și granulocite). Aceste celule lucrează împreună și ajută la lupta împotriva infecțiilor. Unele dintre celulele mieloide și unele dintre limfocite trăiesc doar pentru cateva zile. De aceea, maduva osoasă produce în mod constant celule noi și le înlocuiește pe cele vechi din sânge cu cele nou produse.
Maduva osoasă produce în mod normal milioane de celule sanguine în fiecare zi. Când sunt îndeajuns de mature să părăsească măduva osoasă, celulele albe sunt eliberate în sistemul vascular, să circule. Limfocitele, spre deosebire de celulele mieloide, circulă și în sistemul limfatic.
Sistemul limfatic luptă împotriva infecțiilor. Este un sistem complex format din maduva osoasă, amigdale,  splină și o colecție de ganglioni limfatici mici, deseori numiți glande.
Ganglionii limfatici produc limfa, un lichid lăptos care conține limfocite. Ganglionii limfatici se găsesc în zona gâtului de o parte si de alta, în zona inghinală și subaxilar și formeaza o rețea de vase limfatice.
Amigdalele, splina, ficatul și maduva osoasă conțin limfocite. Exista doua tipuri principale de limfocite: celule de tip B si celule de tip T.

bottom of page